Mały lifehack: Jeżeli chcecie zrobić placek szybko i nie brudząc połowy kuchni - wylewasz mase na talerz i wrzucasz na maks do mikrofali na 5 minut. Szybsze, lepsze i bez smażenia. Mój wariant: 150g owsianych 2 całe jajka 100ml mleka 80g suszonych owoców trochę kakao ew. wiórki kokosowe
[...] zdrowe). Taki wysokooleinowy ma lepszy profil od oliwy z olwek (oliwa około 70% MUFA, słonecznikowy wysokooleinowy >70% nawet 80% MUFA, więc lepszy i na zimno i do krótkiego smażenia). Poza kwestią profilu tłuszczowego, słonecznikowy zawiera aż 29% RDI witaminy E w łyżce, podczas gdy oliwa tylko 10% RDI. A dostarczenie odpowiedniej ilości [...]
[...] zdrowe). Taki wysokooleinowy ma lepszy profil od oliwy z olwek (oliwa około 70% MUFA, słonecznikowy wysokooleinowy >70% nawet 80% MUFA, więc lepszy i na zimno i do krótkiego smażenia). Poza kwestią profilu tłuszczowego, słonecznikowy zawiera aż 29% RDI witaminy E w łyżce, podczas gdy oliwa tylko 10% RDI. A dostarczenie odpowiedniej ilości [...]
Nie wiem czy w tej sytuacji nie należy brać poprawki na to, że masa tłuszczu się wytopiła z mięsa, więc czy to faktycznie było 4,5kcal czy ze 2.5 to nie wiadomo. Ja na jeden z posiłków mam 300g łopatki albo szynki wieprzowej, smażonej na smalcu a do tego kapustę kiszoną ze 150g smalcu i ledwo to zjadam. Tluszcz jak mi sie wytopi to po skonczeniu [...]
Wrzuciłem orzechy laskowe - jednonienasycone i włoskie - wielonienasycone. Jeśli chodzi o omega3 to staram się włączać te ryby do diety (makrele, łosoś). Niedługo postaram się zakupić naczynia do gotowania na parze, więc odejdzie problem smażenia. Czy wtedy dobrym rozwiązaniem będzie polanie gotowego już danie np. 15g oleju rzepakowego?
[...] wrażliwość insulinowa. Zostaw te lipidy na razie, wrzuć metforminę nawet 500 mg do każdego posiłku na początek (zakladam 5x,wyczujesz ile Co będzie trzeba), zwiększ ilość węgli, tłuszcze zostaw z tych co masz, żadnych jajek, smażenia, kokosów, boczków itd. Yoha do cardio przed śniadaniem jak najbardziej. Miesiąc/piltora i powinno być ok.
[...] około 15 minut. Następnie smażyć po około 1-1,5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej. Pamiętać należy o tym, aby sól i ewentualny pieprz dodać po smażeniu. Po zakończeniu smażenia również należy dać wołowinie dojść, kładąc ją do miseczki i przykrywając na kilka minut talerzem. /SFD/2018/6/19/53d8c567bb3241209e3b9c18ef875c5b.jpg
[...] wykorzystywanym do przygotowywania różnego rodzaju potraw w naszych dietach. Polega ono na ogrzaniu potrawy w środowisku tłuszczu. Dla potraw, które wymagają krótkiego smażenia, tłuszcz jednak nie jest niezbędny. Przydatna jednak będzie dobrej jakości patelnia. Z reguły stosuje się patelnie: - żeliwne, - ceramiczne, - teflonowe, - [...]
[...] diety. Żeby jednak mieć pewność ile tak naprawdę zjedliśmy danego produktu, ważyć powinniśmy przed jakąkolwiek obróbką. Wynika to z tego, że w procesach gotowania, smażenia czy pieczenia jedzenie może tracić lub zyskać na wadze, objętości. Może się także trochę zmienić skład jeśli przygotowujemy w jednym garnku kilka produktów, które [...]
[...] można pić ? Dodam jeszcze unikanie smażonych potraw które powodują powstawanie akrylamidów - wybitnie trujących związków. A czy akrylamidy powstają podczas wstępnego smażenia ? Powiedzmy wrzucam pokrojonego kraka/schab na tłuszcz i podsmażam z 3-5 min, po czym dorzucam warzywa i zalewam wodą, żeby się dusiło. Was koledzy chcę jeszcze [...]
Przepis na jajecznicę z twarogiem albo twaróg z jajecznicą: bialy ser rozgniatam widelcem i smazymy. Czas smazenia wedlug uznania - im dluzej tym ser bardziej ciagnacy. Ser solimy wedlug smaku. Wbijamy jajka, mieszamy do polaczenia z serem i podsmazamy az sie zetną. Dodajemy musztardę, chrzan co kto lubi. Jedliście coś takiego bo ja nie? Przepis [...]
faktycznie płatki kukurydziane to nie zbyt dobry wybór, zamieniłbym to na płatki owsiane z woda, mleko, ser biały, makaron syrop i pieczywo bym wyrzucił, banana tez nie polecam, co do miesa to pierś z kurczaka i jakaś mało tłusta ryba, dorsz lub flądra, activia jest ok a smalcu też bym nie polecał, tak jak całego smażenia...
[...] Wyjątek stanowi Smeagol; - on je ryby na surowo ;-) Tak, wiem, że ryby jadamy po obróbce. Tylko właśnie zastanawia mnie czy nie tracą wtedy tych cennych omega-3 podczas smażenia, grillowania, pieczenia (czy nawet gotowania?). Bo w oleju czy oliwie właśnie te nienasycone omega-3 tracą zdrowe właściwości i stają się toksyczne gdy je smażymy [...]
[...] zacznę mierzyć również obwody. Mam jeszcze jedno pytanie. Jak mogę wliczyć np skwarki z boczku. Nie smażyłem na żadnym tłuszczu bo tłuszcz się z nich sam wytopił podczas smażenia. Skwarki zmniejszyły swoją objętość ponad dwukrotnie, cały tłuszcz został na patelni a to co zostało na skwarkach osączyłem jeszcze ręcznikiem papierowym. Skwarki [...]
[...] procent należy przebyć drogę przez mękę. Mnie przekonuje jedno - fachowcy od pasożytów mówią, że nawet - 20 st. C nie zabija wszystkich pasożytów, które giną w przypadku smażenia, duszenia itp. czyli w temperaturach powyżej 100 st. C. Dlatego nikt mnie nie zmusi do zjedzenia surowej ryby. Zmieniony przez - piotratorix w dniu 2016-04-19 [...]
Nie widzę tutaj różnicy między wklejonymi przez Ciebie dniami. Codziennie jesz w zasadzie to samo. Fajnie, że czasami wpada ryba, ale to zdecydowanie zbyt mało aby w zdrowy sposób urozmaić dietę. Przecież masz do wyboru podroby (wątróbkę, żołądki, serca), udka, wieprzowina (schab, łopatka, szynka, polędwica), wołowina np. niedrogie mięso na [...]
Trudno powiedzieć ile ze smażenia zostaje w potrawie, trzeba ocenić czy po uzmażeniu sporo zostało na patelni czy nie, mozesz wlać do kielicha i wypić, mogą być orzechy, jakieś awokado, tłsuzcz w jajach też jest.
Głównie tłuszcze mam właśnie z jaj, smażenia, trochę z mięsa, ewentualnie z twarogu. Makaron też mogę polać, ale efekt tak czy siak będzie podobny ;) 1. Które oleje najlepiej spożywać biorąc pod uwagę stosunek Omegi 3 do 6. Nie jem zbyt dużo tłustych ryb, więc chyba lepiej kupować te z większą ilością omegi 3? Chociaż nie wiem czy w moim [...]